Maak jij je wel eens zorgen of je de huur nog kunt betalen? Door veranderingen in het leven, zoals een scheiding, werkeloosheid of ziekte kan er wat in je inkomen veranderen. Je staat er niet alleen voor. In Nissewaard kunnen verschillende organisaties jou helpen om een huurachterstand te voorkomen.

Tips voor het voorkomen van huurachterstanden

We geven je graag wat tips om meer inzicht te krijgen in je maandelijkse inkomsten en uitgaven zodat jij precies weer hoeveel je overhoudt elke maand. Zie je hier een tekort ontstaan? Dan kan je op tijd ingrijpen.

Administratie op orde

Het is verstandig om je administratie op orde te houden. Heb je hier moeite mee? Neem dan eens contact op met de Papershop. Zij helpen inwoners bij het op orde brengen van de administratie.

Houd je inkomsten en uitgaven bij

Inzicht in wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat is misschien wel het belangrijkste bij het voorkomen van schulden en huurachterstanden. Dit inzicht krijg je door bijvoorbeeld een maandbegroting ge maken. Hierin noteer je exact welke inkomsten en uitgaven je elke maand hebt. Zo weet je precies hoeveel geld je overhoudt elke maand. Daar kan je dan de volgende maanden rekening mee houden. Het NIBUD heeft verschillende tools die je hierbij helpen.

Regelingen en tegemoetkomingen

Maak jij gebruik van alle regelingen en tegemoetkoming waar je recht op hebt als je een tekort aan inkomen hebt? Op de website van gemeente Nissewaard vind je alle regelingen en tegemoetkomingen. Wil je graag hulp bij het aanvragen van deze regelingen en tegemoetkomingen? Dan kan het Stimos jou daarbij helpen.

Leren sparen

Houd je maandelijks geld over? Zorg ervoor dat je een vast bedrag opzij zet voor kosten die je niet in begroting hebt opgenomen. Zo heb je altijd wat achter de hand. Vind je het moeilijk om te sparen en zou je hier graag wat hulp bij willen? De gemeente Nissewaard organiseert budgettrainingen en in Bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse kan je langsgaan bij het spreekuur voor budget advies.

Mijn situatie verandert, en nu?

Je situatie verandert en je wil graag weten wat dit voor impact heeft en welke stappen je moet ondernemen. De gemeente Nissewaard biedt twaalf geldplannen aan ter ondersteuning bij verschillende levensgebeurtenissen zoals een scheiding, werkloosheid of het bereiken van de 18-jarige leeftijd. De verschillende geldplannen helpen om mogelijke acties in kaart te brengen. 

Wat als er toch een huurachterstand ontstaat?

Als je moeite hebt met het betalen van de huur, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk met de woningcorporatie te bespreken. Probeer open te zijn over je financiële situatie en vraag of er een betalingsregeling mogelijk is. Woningcorporaties willen vaak meedenken en samen naar oplossingen zoeken.

Een gesprek met het preventieteam

Neem je zelf geen contact op met de woningcorporatie? Dan nemen zij contact op met de gemeente en melden ze de achterstand. Dit noemen we vroegsignalering. De gemeente neemt vervolgens contact op met de woningcorporatie met een hulpaanbod. Dit aanbod bestaat uit een adviesgesprek met het preventieteam. Tijdens dit adviesgesprek beoordeelt het preventieteam of een betalingsregeling voor de huurachterstand voldoende is of dat de je wordt doorverwezen naar schuldhulpverlening/budgetbeheer. Na de aanmelding bij schuldhulpverlening, word je zo snel mogelijk uitgenodigd voor een intakegesprek. Bij dreigende woningontruimingen wordt er op werkdagen binnen 24 uur contact met je opgenomen. 

Contact met het preventieteam

Heb je nog vragen of wil je contact met het preventieteam? Neem dan contact op per mail via: preventie@nissewaard.nl of bel met 14 0181 en vraag naar het preventieteam.